Cecilia Djurberg

Årets nomineringar till kritikerpriserna – så bra att det blir svårt att rösta

Posted in Dans, Kultur, Scenkonst, Teater by Cecilia Djurberg on december 29, 2010

Nu har jag, som ordförande i Svenska Teaterkritikers förening,  precis offentliggjort de nominerade till årets kritikerpriser. Efter  nomineringsmötet,  som vi av tradition håller kring Lucia och där vi buttra teaterkritiker äter massor av pepparkakor för att bli så snälla som möjligt, har motiveringar filats fram enligt nedanstående. Ovanligt många kvinnor är nominerade i år – faktiskt 100% kvinnor till årets Teaterpris. Samtliga kandidater är så bra att jag inte riktigt vet hur jag ska rösta, men jag har två veckor på mig att fundera. I mitten av januari har alla medlemmar röstat färdigt, då tillkännager vi pristagarna, inklusive vår dansjurys val av Danspristagare.

Nominerade till Svenska Teaterkritikers Förenings Teaterpris för 2010 är:

Skådespelaren Nina Zanjani
för hennes starkt drabbande gestaltning av titelrollen i Klaras resa Göteborgs stadsteater. Vidöppen, med rasande och förtvivlad inlevelse och bredd i uttrycket, skildrar hon en ung människa i gungning med sig själv, på väg i och ur psykosens grepp. Ångest, rädsla och manier lika väl som styrka, livsglädje och ambition strömmar ur skådespelarens ögon, rörelser, gester och tonfall. Nina Zanjani är uppsättningens självklara nav.

Dramatikern Christina Ouzounidis
är en stark röst i den svenska dramatiken. Från experimentscenen Teatr Weimar i Malmö har hon med sin på klassisk grekisk grund nutida dramatik förnyat svensk teater med intellektuell skärpa och rasande engagemang. Årets uppsättningar av den Orestienbaserade Lagarna; Medeamonologen De måste dö och Klytaimnestra-monologen Vit, Rik, Fri genljuder av vår tids frågor om makt, kön och identitet. Christina Ouzounidis gör så att vi hör vårt eget språk, hur det styr våra tankar och sätter gränser för vår förståelse av världen.

Regissören Mellika Melouani Melani
överraskar, oroar, djuplodar och imponerar som teatermakare. Med en samtidsladdad CarmenBacka teater, med Elfriede Jelineks BabelGöteborgs Stadsteater och med installationen Arabiska mäns mobbade kroppar för Teater Tribunalen har hon under året visat upp en imponerande bredd i tematik, teknik, estetik och genre: i Carmen med terroristskrud och nytänkt musik, i Babel en kamp med en svårbemästrad text, i installationen med såpbubblors skimmer kring en kontroversiell politisk fråga.

Nominerade till Svenska Teaterkritikers förenings Barn- och ungdomsteaterpris 2010 är:

Uppsättningen De röda skorna
efter HC Andersen i bearbetning och regi av Carolina Frände, Stockholms stadsteater Skärholmen
Carolina Frändes bearbetning av H C Andersens De röda skorna korsar tidlöshet och samtid så att en flicka får utrymme att växa. På Stockholms stadsteaters Skärholmenscen dansar Siri Hamari och Emil Almén fram historien om livets grymhet och dess farliga lockelser utan knarrande ljud och utan repliker, men med grymt vacker sagokänsla till Niklas Brommares klangrika musik.

Uppsättningen Gossen och kärleken till tre apelsiner
av Leif Hultquist & Sven Wagelin-Challis, Kungliga Operan
Leif Hultquists och Sven Wagelin Challis dockopera för barn från två är ett saftigt allkonstverk för stora och små. I äventyret om den sjuka gossen som finner en kär syster vid apelsinvägens slut samsas dockor, dockspelare, orkester och sångare kring ett tydligt och bildrikt barnperspektiv, samtidigt som historien och iscensättningen stärks av inbjudande referenser från och till den vuxna operavärlden.

Koreografen Anna Vnuk
Kött, Backa Teater
Anna Vnuk rör sig avspänt mellan scenens olika uttryck. Från sina tidiga soloföreställningar har hon vuxit på bredden och djupet. I Kött på Backa Teater går hon tätt inpå känslorna och ger en fullödig lektion i sexualitetens lust och längtan. Med ogenerat tilltal och säkert helhetsgrepp om ord och rörelse skapar hon dansteater som rakt och poetiskt skildrar hela kroppens glädje och själens innersta längtan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: